23 Kasım 2009 Pazartesi

Çeşminigar Çorbası

Adının neden böyle olduğunu öğrenemedik malesef ama ç$ok besleyici, bir o kadar da lezzetli bir çorba.. Kış sofralarında değişik lezzet arayanlar bu çorbayı mutlaka denemeli bence..




















ÇEŞMİNİGAR ÇORBASI

Malzemeler:
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 4 su bardağı su yada et suyu(biz tavuk suyu kullandık)
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 tane soğan
  • 2 yemek kaşığı un
  • Tuz
  • Kırmızı biber
 Hazırlanışı:

 • Tencereye yağı koyup eritin. 
• içine ince doğranmış soğanları ekleyip iyice kavurun.
• Soğanlar pembeleşince unu ekleyin ve sararana kadar kavurun.
• Yıkadığınız mercimekleri ve 4 bardak suyu tencereye koyup iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
• Ateşten alıp blendırdan ya da süzgeçten geçirin.
• Sonra tekrar ağır ateş üzerine alın.
• Yumurta sarılarını çırpıp limon suyu ile karıştırın.
• Tencereye önce sütü sonra yumurtalı karışımı azar azar ekleyin. 
• Çorbayı bir taşım kaynatıp ocaktan alın.
• Üzerinde kıtır ekmek ve kırmızıbiberli yağ ile servis yapabilirsiniz. (Biz zaman darlığı nedeni ile bu kısmı atladık)

 

 

 

18 Kasım 2009 Çarşamba

Hünkar Beğendi

Kursta 4. hafta menüsünden bir ana yemek.. Fotoğraf bir bütünün içinden kesildiği için yeterince iyi değil ve yemek yaklaşık 30 kişiye servis edilmeyi beklediğinden tek kişilik bir süsleme yapıp fotoğrafını çekmek mümkün olmadı.  Ama bundan sonraki fotoğrafların daha iyi olmasına dikkat edeceğimiz kesin..

Şu yemeği beğenen "Hünkar" kimse, ağzının tadını biliyormuş yahu... Acelem olmasa bir porsiyona daha talip olabilirdim..




HÜNKÂR BEĞENDİ

Malzemeler:
  • 2 adet soğan
  • ½ kg kuşbaşı et 
  • 2 adet domates 
  • 3-4 diş sarımsak 
  • 4-5 adet sivribiber 
  • 2 çorba kaşığı tereyağ
  • Tuz, karabiber

Beğendisi için:

  • 4 adet patlıcan 
  • 4 çorba kaşığı un 
  • ½ cay bardağı sıvıyağ 
  • 1 su bardağı süt 
  • 100 gr kaşar peyniri 
  • Tuz
 Hazırlanışı:

  • Tavada tereyağı eritilip, etler eklenir. Etler suyunu bırakıp çekene dek pişirilir.
• Küp doğranmış soğanlar ve sarımsaklar eklenip 3-4 dakika daha kavrulur.
• Domatesleri ve küçük doğranmış sivribiberler ilave edilip, pişirmeye devam edilir.
• Etlerin üzerini 2 parmak geçecek kadar su, tuz ve karabiber eklenip ağır ateşte etler iyice yumuşayana dek pişirilir.

 Beğendinin Hazırlanışı:

 • Beğendiyi hazırlamak için patlıcanlar çatalla 4-5 yerinden delinerek ocak üzerinde közlenir. (Fırında yapılanda köz kokusu olmadığı için lezzeti eksik kalıyor, bunun için ocağın biraz kirlenmesini göze almak gerek.)
• Közlenen patlıcanların kabukları soyulup ince bir şekilde kıyılır.
• Ayrı bir tavada, orta ateşte sıvıyağ kızdırılır ve un eklenir, topaklanmaması için hızlıca karıştırarak, 2 dakika kadar kavrulur. (Bu aşamada çırpma teli ya da silikon spatula kullanmanız işinizi kolaylaştıracaktır.)
• Kavrulan una süt eklenir ve yine sürekli karıştırarak pişirilir. Kaynamaya başladığında patlıcanları eklenir.
• Patlıcanlar da iyice karıştıktan sonra kaşar peynirini ve tuzu ekleyip bir iki kez karıştırılır ve beğendi ocaktan alınır.
• Beğendi servis tabağına alınıp ortası açılarak eti koyulur ve servis yapılır.

14 Kasım 2009 Cumartesi

Ağlayan Pasta

Adı ağlayan pasta olsa da yerken hepimiz tebessüm ettiren, hafif ve pratik bir ikramlık denedik Yiyecek Hazırlama ve Pişirme Teknikleri kursunda...


Malzemeler:

Kek için:

• 4 yumurta
• 3 kahve fincanı şeker
• 3 kahve fincanı un
• 1 çay bardağı süt
• 1 paket kakao(25 gr- 3 yemek kaşığı)
• 1 paket kabartma tozu

Keki Islatmak için:
• 1,5 su bardağı süt
• 1 yemek kaşığı şeker

Krem Şanti için:

• 1 su bardağı süt
• 1 poşet krem şanti
• 2 yemek kaşığı pudra şekeri (İstenirse kıvamı yoğunlaştırmak için)

Çikolatalı Sos için:

• 2 su bardağı süt
• 1 su bardağı şeker
• 1 paket kakao (25 gr)
• 2 silme yemek kaşığı un

Hazırlanışı:

• Kek için yumurta ve şeker 7-8 dk. Mikserin yüksek devri ile çırpılarak krema kıvamına getirilir.
• Un, kabartma tozu ve kakao elenerek eklenir ve süt konulur. Karıştırmaya tahta kaşıkla devam edilir.

• Yağlanmış tepsiye dökülerek önceden ısıtılmış 190 derecedeki fırında 35-40 dakika pişirilir.

• Keki ıslatmak için bir bardakta süt ve şeker ve karıştırılır.

• Pişen kek soğutulur. Ve sütlü karışım her yerine eşit olarak dökülerek ıslatılır.

• Krem şanti sütle çırpılarak yoğurt kıvamına gelene kadar çırpılır. Krem şantinin kıvamının daha yoğun olması istenirse çırpılırken pudra şekeri ilave edilebilir. Kekin üzerine dökülüp düzeltilir.

• Sos için tencereye süt, şeker, kakao ve un konularak ocakta kaynayıncaya kadar karıştırılır.
• Çikolatalı sos ocaktan alınarak soğutulur. Sonra soğumuş sos, krem şantinin üzerine bir katman olarak dökülür.
• Zevke göre süslenip servis yapılır.


Not: Sosun soğuk olması çok önemlidir. Hafif ılık bile olsa krem şantiyi eritebileceğinden pastanın görüntüsünü bozacaktır.


13 Kasım 2009 Cuma

SU BÖREĞİ

Bu hafta Yiyecek Hazırlama ve Pişirme Teknikleri dersimizde bir börek klasiğini uyguladık. Aşağıdaki resim böreğimizin fırından ilk çıktığı zamanki hali..

Bu da servise hazır hali..

Tarife gelince:

Malzemeler:
  • 6 yumurta
  • ½ çorba k. Tuz
  • 1 kahve fincanı yoğurt  
  • Aldığı kadar un (biz 7.5 su bardağı kullandık)
Yufkaların arasını yağlamak için

  • 3 çorba k. Tereyağı
 Peynirli iç için:

  • 1 büyük kalıp beyaz peynir
  • 1 demet maydanoz
İçinin hazırlanışı:

Çatalla ezilmiş peynir ince doğranmış maydanozla karıştırılır.

Hazırlanışı:

  • Bir tencereye 6 yumurta, 1 kahve fincanı yoğurt, ½ çorba kaşığı tuz koyup karıştırılır.
  • Aldığı kadar elenmiş un ile sertçe bir hamur yapılır. 10-12 parçaya ayrılır.
  • Üzeri örtülü olarak 15-20 dk. dinlendirilir. Her parça unlanarak 2 mm inceliğinde açılır.
  • Bir tanesi yağlanmış tepsiye kenarlarından sarkacak şekilde yayılır.
  • Diğer yufkalar bölünerek sıcak tuzlu suda 1 dk haşlanır. (Yufkaların dağılmaması için kaynayan suya 1 silme tatlı kaşığı limon tuzu ve 1 çorba kaşığı sıvıyağ ilave edilir.)
  • Haşlanan yufkalar içine tuz ve yağ ilave edilmiş soğuk su bulunan başka bir kaba alınır.
  • Sudan çıkarılıp hafifçe kurulanır.
  • Tepsiye büzgülü olarak yerleştirilir.
  • Yufkanın yarısı bitince peynirli iç konup diğer yufkalarda aynı şekilde yerleştirip kenarlardan sarkan parça üzerine çevrilir.
  • Üzeri bolca yağlanıp orta ısılı fırında pişirilir.

 Not: En alta ve en üste konulan yufka büyük açılır ve haşlanmaz










12 Kasım 2009 Perşembe

Kedi Dili ile Tiramisu



Aşağı yukarı tüm yemek bloglarında bir tiramisu tarifi var. Bir tane de bizimkinde olsun istedim. Çok memnun kalarak sürekli uygular hale geldiğim tarif paketin üzerinden..

Kedi Dili ile Tiramisu

 Malzemeler:

1/2 paket kedi dili bisküvi(12 adet) Ben Balocco Savoiardi kullandım.


Kedi Dili bisküvileri ıslatmak için:

• ¾ bardak sıcak su

• 1 çorba kaşığı süt

• 1 çorba kaşığı nescafe

• 1 çorba kaşığı şeker.

Kreması için:

• 3 çorba kaşığı un

• 1/2 litre.süt

• 2 yumurta sarısı

• 1,5 çay bardağı toz şeker

• 1 paket labne (200 gr.)

• Vanilya

(Bu ölçülerle 22x22 lik borcamla, ortalama boyutlarda 9 dilim tiramisu çıkıyor.)

Yapılışı :

• Hazırlanan kahveye kedi dili bisküviler teker teker batırılarak, hafifçe ıslatılıp tepsiye dizilir. (Kedi dili süngerimsi bir yapıya sahip olduğundan fazla bekletmek sıvıyı tamamen içine çekip dağılmasına sebep olacaktır, bu nedenle dış kısmının ıslanması, yumuşatmak için yeterli olacaktır.)

• Kreması için labne ve vanilya haricindeki malzemeler karıştırılıp muhallebi gibi pişirilir. Hafifçe soğuduktan sonra 1 paket labne peyniri ve vanilya eklenerek mikserle çırpılır. Islatılmış kedi dili bisküvilerin üzerine dökülür ve kakao serpilir. Buzdolabında en az 2-3 saat bekletilerek servis yapılır. (1 gece beklerse daha güzel oluyor.)

Krokanlı Pasta



Bu tarif bizim Yiyecek Hazırlama kursunda uyguladığımız ilk pasta tarifi. Yapılan ilk pandispanya fazla karıştırma nedeniyle beklediğimiz kadar kabarık ve yumuşak olmadı, onu "Çikolatalı Ay Çöreği" yapmak üzere bir kenara ayırdık. İkinci kekin sonucu ise tek kelime ile muhteşemdi. O gün bu pastayı tadanların bir daha hazır pastadan keyif alabileceklerini sanmıyorum... Tarife gelince:


Pandispanyası İçin:

(24 cm.lik pasta çemberine göre)

• 4 yumurta

• 3 kahve fincanı şeker

• 4 kahve fincanı un

• 9 yemek kaşığı ılık su (tam dolu olmayan küçük kahve fincanına denk geliyor)

• 3 yemek kaşığı kakao ( 25 gramlık bir paket)

• 1 paket kabartma tozu

• 1 paket vanilin

Pandispanyanın hazırlanışı:

• Un, kabartma tozu, vanilin ve kakao karıştırılarak 3-4 kez elenir ve bir kenarda bekletilir.

• Yumurta ile toz şeker mikserin yüksek devri ile yaklaşık 10 dakika çırpılır. ( Bu aşamada sabır çok önemli, kekin kabarıklığı ve süngerimsi yapısı sabrınızla doğru orantılı. Çırpma işlemi bittiğinde kıvamı çırpılmış krem şanti gibi olmalı.)

• Kabaran ve yoğunlaşan yumurta-şeker karışımına ılık su ile önceden elenen toz malzemeler eklenir ve yumurtaların sönmemesine dikkat ederek eşit dağılmış bir karışım olana kadar tahta kaşıkla karıştırılır.

• 175 derecede 40-45 dakika pişirilir.

• Soğuması için ızgara üzerine alınarak bekletilir.

Ara Kreması İçin:

• 1/2 litre süt ( 500 ml.)

• 125 gr toz şeker (bir su bardağından bir parmak eksik)

• 75 gr buğday nişastası (bir su bardağından bir parmak eksik)

• 1 yumurta

• 50 gr tereyağı ya da margarin

• 1 paket vanilin

Kremanın Hazırlanışı:

• Süt bir tencereye konularak kaynama noktasına kadar ısıtılır.

• Ayrı bir kapta toz şeker, nişasta ve yumurta iyice karıştırılır

• Kaynayan sütten bir kepçe ile alınarak, bu karışım ılıştırılır ve kaynayan süte eklenerek muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir.

• Pişen muhallebi ocaktan alındıktan sonra tereyağı ve vanilin ilave edilerek iyice karıştırılır. (İstenirse bu aşamada bir paket krem şanti toz halinde kremaya eklenip mikserle çırpılabilir. Biz kremayı çoğaltmak ve kek pişene kadar katılaştığı için kıvamını yumuşatmak için bu yöntemi kullandık.)

Krokan için:

• 1 su bardağı toz şeker

• 2 yemek kaşığı su

• 1 su bardağı fındık ( istenirse antepfıstığı veya ceviz de kullanılabilir)

Krokanın yapılışı:

• Şeker ve su bir tencereye konularak ocağa alınır.

• Şeker ısı ile eriyecek, bir süre sonra yeniden kristal haline gelecektir.

• Hızlıca karıştırılarak şekerin yeniden erimesi ve karamelize olması beklenir.

• Şeker tümüyle eriyip karamel rengi aldığında irice dövülmüş kuruyemişler karıştırılır ve karışım yağlı kağıt (ya da mermer tezgah) üzerine yayılır.

• Soğuyup katılaşan krokanlar parçalanır ve et döveceği ile ufaltılır.

Pastanın yapılışı:

• Soğuyan pandispanya 3 kata ayrılır.

• Her kat arasına bolca krema sürülür ve üzerine krokan serpilir.

• En üst kat kapatıldıktan sonra katı kıvamda hazırlanan krem şanti ile pasta kaplaması yapılır.

• Üzeri krokan ve damla çikolata ile süslenir.

NOTLAR:

• Bu pastadan 24 ince dilim çıktı.

• Bir gün önceden hazırlanıp buzdolabında dinlendirildiğinde daha güzel oluyor.

• Biz pastanın etrafını süslediğimiz çikolata kalpleri, çikolatayı bir cezve içerisinde su buharına tutarak erittikten sonra topak topak olmaması için içerisine 2-3 damla sıvıyağ karıştırdıktan sonra kalıplara döküp dondurarak yaptık. Uğraşmak istemeyenler madlen çikolata da kullanabilir.