29 Temmuz 2010 Perşembe

Tavuklu Börek

Tavuklu Börek


      Malzemeler:
  • 4 yufka
      Sos için:
  • yarım su bardağı süt
  • yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta
      İçi için:
  • 1 tavuk göğsü eti
  • 1 kavanoz garnitür
  • 3 adet soğan
  • 2 adet kırmızı biber
  • 4 adet çarliston biber , sivri biber 
  •  tuz , karbiber , kekik
      Üzeri için:
  • 1 yumurta sarısı
      Yapılışı:
  • Soğanlar ince ince kıyılır.
  • Yağda sotelenir.
  • İnce kıyılmış kırmızı biber ve sivri biberler eklenir.
  • 4 dk. daha sotelenir.
  • Küp doğranmış tavuk eti eklenir.
  • Garnitğrler eklenir.
  • 1 tatlı kaşığı salça eklenir.
  • 3-4 dk. daha sotelenir.
  • İlk yufka tezgaha serilir.
  • Süt ,sıvıyağ ve yumurta çırpılarak yufkaya sürülür.
  • Diğer yufka üzerine serilir.
  • Sosdan sürülür.
  • İnce şeritler kesilir.
  • Uç kısmına iç koyularak muska şeklinde sarılır.
  • Üzerine yumurta sarısı ve çörek otu serpilir.
  • Pişirilir.

28 Temmuz 2010 Çarşamba

Jöleli Bisküvili Pasta

Jöleli Bisküvili Pasta




      Malzemeler:
      Muhallebi Malzemesi:

  • 2,5 su bardağı süt

  • 3 çorba kaşığı un

  • 1/2 su bardağı şeker

  • 2 paket vanilya
      Jölesi İçin:

  • 1 paket muzlu jöle

  • 2 paket bisküvi kare
      Krem Şantisi İçin:

  • 1 poşet krem şanti

  • 1 çay bardağı süt
      Jölenin Meyveleri:

  • muz

  • çilek

  • kivi
      Yapılışı:

  • Jöle üzerinde yazılandan 1 çay bardağı daha az hazırlanır.

  • Jöleden 1 çay bardağı ayırıp geri kalanın doğranmış meyvelerle beraber streç film serilmiş kek kalıbına dökülür.

  • Dolabın buzluk bölümüne konulup dondurulur.

  • Başka bir kapta un , şeker ve süt muhallebi kıvamında pişirilir.

  • Piştikten sonra vanilya eklenip mikserle çırpılır.

  • Daha sonra kalan 1 çay bardağı jöle ve 1 çardağı sütle şırpılmış krem şanti eklenir.

  • Hepsi iyice karıştırılır.

  • Donmuş jölenin üstüne 1 sıra bisküvi dizilir ,üzerine kremanın yarısı yayılır.

  • Buzlukta tekrar dondurulur.

  • Kremanın üzerine 2. kat bisküvi dizilir.

  • Kalan krema yayılır.

  • Onun üzerinede bisküvi dizilip buzdolabına tekrar konulup dondurulur.

  • Kalıp buzluktan çıkarılıp servis tabağına ters çevrilip soğuk olarak servis yapılır.
      Not:  Tek kişilik dondurma kaseleriniz varsa pastayı tek kişilk olarakta hazırlayabilirsiniz.Sunumu daha şık olur.

23 Temmuz 2010 Cuma

Ezme

Ezme


      Malzemeler:
  • 4 domates
  • 2  kuru soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 5-6 adet sivri biber
  • sumak ,tuz, nar ekşisi,pul biber
  • zeytinyağı
      Yapılışı:
  • Kuru soğanlar ince ince doğranır bir kaba alınır ve üzerine sumak,pul biber ve nar ekşisi eklenir, karıştırılır.
  • Domates , sivri biber ve maydanozlarda doğranır.soğanın üzerine eklenir.
  • Tuzuda ilave edilerek karıştırılır.

22 Temmuz 2010 Perşembe

Adana Mantısı

Adana Mantısı


      Malzemeler:
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı su
  • 1 tutam tuz
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • aldığı kadar un
      Üzerine:
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 500 gr süzme yoğurt
  • 1 kahve fincanı sıvıyağ
  • kırmızı biber , nane
      İçine:
  • 500 gr kıyma
  • tuz ,karabiber , kırmızı biber
  • 1adet rendelenmiş soğan
      Yapılışı:
  • Önce hamuru hazırlanır.un ,tuz,yumurta ve sıvıyağ ile özlü bir hamur hazırlanır.
  • En az yarım saat dinlendirilir.
  • İçi için: kıyma, rendelenmiş soğan , tuz ve baharatları karıştırıp yoğrulur.
  • Hamur tezgahta imce olarak açılır.
  • 2 cm karelere kesilir.
  • İçlerine iç malzemesi konulup önce karşılıklı köşeleri daha sonra diğer köşeleri birleştirilir.
  • Gül şeklinde kapatılır.
  • Sıvıyağ kızdırılır.
  • Hamurlar sıvıyağda kızartılır.
  • Fırın tepsisine dizilir.
  • Kaynamış su , önceden haşlanmış nohut eklenir.
  • 10 dk orta ısılı fırında pişirilir.
  • Yoğurt tuz ile karıştırılır.
  • Serviz tabağına alınan mantının üzerine dökülür.
  • Tereyağında kırmızı biber ve nane yakılır.
  • Mantının üzerine gezdirilip servis yapılır.

Fırnıda Baharatlı Sebze

Fırında Baharatlı Sebze


      Malzemeler:
  • 2 adet patates
  • 2 adet kalın havuç
  • 2 adet kalın kabak
  • 6-7 adet çarliston biber
  • tuz , karabiber , kekik , nane , pul biber
  • sıvıyağ
  • üzeri için yoğurt

      Yapılışı:
  • Kabak,patates,havuç ve biberler yıkanır, soyulur , kurulanır.
  • Biberlerin tohumları alınır.
  • Sebzeler julyan doğranır.
  • Fırın tepsisine pişirme kağıdı yayılır,sebzeler içine konulur.
  • Üzerine sıvıyağ gezdirilir.
  • Daha sonra üzerlerine baharatları ve tuz serpiştirilip iyice karıştırılır.
  • Tepsiye yayılır.
  • 180 derecelik fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
  • Sıcak olarak yoğurt ile servis yapılır.


Patlıcan Kebabı

Patlıcan Kebabı


Malzemeler:
  • 1 kg patlıcan ( düz patlıcan )
  • yarım kilo kıyma ( yarım yağlı )
  • 4 adet domates
  • 10 adet sivri biber
  • tuz , karabiber

Yapılışı:
  • Patlıcanlar üç parmak genişliğinde doğranır.
  • Kıyma tuz ve karabiberle yoğrulur.
  • Aralarına köfte şeklinde kıyma harçtan konulur.
  • Sırt sırta dizilir.domates ve biberler konulur.
  • Üzerine yağ gezdirilerek fırında pişirilir.
Not:  Yanında ayran ve lavaş önerilir.

20 Temmuz 2010 Salı

İmam Bayıldı

Yaz sofralarının lezzetli zeytinyağlısına sıra geldi artık.. Patlıcanın tam mevsimi olmasına rağmen, yağda kızartma durumu yüzünden karnıyarık ve imam bayıldı sık sık yapılan yemeklerden değil galiba. Kızartmanın ağırlığından kurtulmanın yolu ise turbosuz fırında kızartma..(Fanlı fırınlar sebzeleri kurutuyor) Bu yöntemle ne ortalığa yağ sıçrıyor, ne yağ kokuyor. Üstelik patlıcanlar fırında kızarırken iç malzemesini hazırlayınca hazırlık ve pişirme aşaması da çabucak geçip pratik bir yaz yemeğine dönüşüyor.. Sonuç olarak işte kolay İmam Bayıldı...



İmam Bayıldı:
Malzemeler:
  • 8 adet patlıcan (küçük ve çekirdeksiz olanlarından)
  • 1 adet en büyük boy kuru soğan
  • 2 adet taze sivri biber
  • 4 adet orta boy, olgun ve kıpkırmızı domates
  • 3 diş sarımsak
  • 1 avuç maydanoz
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • 3 adet kesme şeker
Yapılışı:
  • Fırını 200 derecede ısıtın.
  • Patlıcanların kabuklarını sebze soyacağıyla alacalı olarak soyun.
  • Patlıcanların acısının gitmesi için onları tuzlu su dolu bir kabın içinde 15 dakika bekletin. Bu süre sonunda yıkayın, hafifçe sıkıp suyunu süzdürün ve kâğıt havluyla kurulayın. Bıçakla birkaç kere delin.
  • Patlıcanları bir fırın kabına tek sıra halinde dizin. Üzerlerine bolca sıvı yağı fırça ile sürün. Fırına yerleştirin ve yumuşayana kadar fırında kızartın. Bıçak saplayarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer bıçak kolayca giriyorsa yumuşamış demektir.
  • Bu arada soğanları piyazlık doğrayın ve 3 yemek kaşığı zeytinyağıyla beraber şeffaflaşana kadar pişirin. 
  • Çekirdekleri çıkarılmış ve ince halkalar halinde doğranmış biberleri ekleyin. Biraz kavurun.
  • Domatesin kabuklarını soyun ve küçük küpler şeklinde doğrayın. 
  • Sarımsakları ve domatesleri; soğanlı, biberli karışıma ekleyin. 
  • Hepsini 5 dakika kadar orta ateşte pişirin.
  • Tuzu ve şekeri serpiştirin.
  • Ardından doğranmış nane ve maydanozu ekleyin.
  • Biraz alt üst yapın ve ocağın altını kapatın.
  • Patlıcanları ortalarından, çok derin olmayacak şekilde, bir bıçak yardımıyla kesin. Tatlı kaşığıyla hafifçe bastırarak ve iteleyerek bir yuva yapın.
  • İçine domatesli iç malzemelerini koyun. Üzerine zeytinyağı gezdirin ve 1 kahve fincanı kadar sıcak su ekleyin.
  • Tekrar fırına koyun ve 45 dakika kadar pişirin. (Fırın yerine teflon tavada, kapağı kapalı olarak da pişirebilirsiniz)
  • Ilıyınca servis yapın.

15 Temmuz 2010 Perşembe

Fasülye Diblesi

Fasülyenin bollaştığı, dondurucuya konulmak üzere bol bol alındığı bu günlerde, fasülyeli bir tarif vermemek olmaz.. Dible, Karadeniz bölgesine has bir yemek çeşidi ve pek çok sebze ile pişiriliyor. Hem hafif bir zeytinyağlı gibi tüketilebileceği, hem de çaya gelen misafirlere salata kabilinden ikram edilebileceği için ben fasülyeli halini pek sevdim ...








FASULYE DİBLESİ
Malzemeler:
  • 1 kilo çalı yada ayşe kadın fasulye
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 2 adet domates
  • 1 adet soğan
  • Sıvı yağ-tuz
Yapılışı:
  • Fasulyenin kenarlarını temizleyip,yıkayın.
  • Hemen hemen 2 cm lik parçalara bölün.
  • Verev keserseniz şık oluyor.
  • Tencereye yağı koyun.
  • Soğanı ve domatesi kavurun.
  • Fasulyeleri üzerine atıp birlikte kavurun.
  • Daha sonra yıkadaığınız temizlediğiniz 1 çay bardağı pirinci ekleyin.
  • 1-1,5 su bardağı su ekleyin.
  • Tuzunu koyup ağır ateşte fasulye ve pirinçler yumuşayana kadar pişirin.
      "Afiyet Olsun"

7 Temmuz 2010 Çarşamba

Yıldönümü Pastası

 Uzun zamandır yeni tarif eklemeyi ihmal ettik.. Hem açılış sayfası değişsin, hem de yaz sıcaklarında ikram edilecek hafif, pratik ama görüntüsü gösterişli bir tarif olsun istedim.. Tarifi Çatı Katı'ndan aldım ve ufak bir iki değişiklikle evlilik yıldönümümüzde yaptım.. Eşimin hazır sandığı pastanın tarifi...





KEDİ DİLLİ PASTA
Malzemeler:
  • 1 paket kedi dili bisküvi (ben Balocco marka kullandım)
  • 1 bardak ılık nescafe  
  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt
  • 250 gr krem çikolata
  • 1 kutu labne peyniri (200 gr.)
Üzeri için:
  • Çikolata sosu ( Hazır sos kullanmak istemezseniz, Profiterol tarifindeki çikolatalı sosu kullanabilirsiniz)
Hazırlanışı:

  • Nescafeyi hazırlayıp ılıyana kadar bekleyin. (bu aşamada değişiklik yaparsanız, aromalı kahvelerden kullanabilirsiniz, ben karamelli kullandım, belli belirsiz karamel tadı hoş oldu, bir dahakine fındıklı deneyeceğim.)
  • Kelepçeli kalıp kullanacaksanız, kenarlarına strech film döşeyin..  
  • Kalıbınız yoksa, bir kartondan ince bir dikdörtgen kesip kenarını bantlayarak kullanabilirsiniz (ben bu yöntemi kullandım)
  • Bisküvileri istediğiniz uzunlukta kesin. (geniş bir kalıp kullanacaksanız ikiye bölebilirsiniz, ama daha küçük bir pasta yapacaksanız daha uzun yapmalısınız)
  • Derin bir kapta krem şantiyi tarifine göre hazırlayıp, içine labne peynir ve krem çikolatayı da ekleyin.  
  • Hazırlayıp ılıttığınız kahveye kedi dili bisküviler teker teker batırarak, hafifçe ıslatıp kalıbın kenarlarına dizin. (Kedi dili süngerimsi bir yapıya sahip olduğundan fazla bekletmek sıvıyı tamamen içine çekip dağılmasına sebep olacaktır, bu nedenle dış kısmının ıslanması, yumuşatmak için yeterli olacaktır.)  
  • Kalıbın dibini de nescafeyle ıslattılmiş kedi dili ile kaplayın.(Bu aşamada kenarlara dizmek için kestiğiniz kedi dili bisküvilerden kalan parçaları kullanabilirsiniz)
  • Üzerine hazırladığınız kremayı bolca dökün, kenardaki bisküvilerin yüksekliğine gelene kadar bu işlemi devam ettirin. ( Ben 2 kat krema-2 kat kedi dili kullandım)
  • Üzerine ayrı bir yerde hazırladığınız çikolata sosunu döküp mümkünse bir gece - değilse 3-4 saat- buzdolabında beklettikten sonra kurdele ile süsleyip servis yapın.
Not: Değişik bir süsleme için son kat kremanın üzerine kakao serpip, rendelediğiniz çikolata ile kaplayabilirsiniz.