Aslında bu tarifi eklemek için oldukça geç kaldım çünkü "Güllaç" Ramazan ayı geldiğinde ilk hatırlanan tatlıdır. Her ramazan ozlemle bekledigimiz bu doyumsuz tat,Osmanli mutfagindan bugüne gelen bir lezzet. Sütle hazırlandığından iftarda rahatlıkla ikram edilebilecek hazmetmesi kolay ve hafif bir tatlı. Üstelik kramalı olarak hazırlandığında güllaç yemeyenlere bile ikinci dilimi isteten bir tarif bu. Markette güllaç bulanlar Ramazan ayını beklemeden deneyebilir..
Kremalı Güllaç
Malzemeler:
- 9-10 yaprak güllaç
- 2 lt süt
- 1,5- 2 su bardağı şeker
- 1 su bardağı kavrulmuş fındık içi
- 2-3 adet muz
- Süslemek için krem şanti
- 2 su bardağı süt
- 2,5 çorba kaşığı un
- 2,5 çorba kaşığı şeker
- Krema için süt,un,şeker derin bir tencereye alınarak iyice karıştırılır.
- Sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir.
- Krema soğutulur.
- Güllaçları ıslatmak için süt kaynatılır içine şeker eklenir, karıştırılarak birkaç dakika daha kaynatılır.
- Bir tepsiye bir yaprak güllaç serilir.Üzerine iki kepçeden biraz daha az şekerli süt gezdirilerek ilave edilir.
- İrice çekilmiş fındık içi serpilir. Üzerine bir yaprak daha güllaç ilave edilir.
- Aynı işlem güllaç yapraklarının yarısına gelen kadar tekrar edilir.
- Yarıya gelindiğinde araya soğumuş krema yayılır.
- Muzlar dilimlenerek kramanın üzerine yerleştirilir.
- Üzerine bir yaprak daha güllaç ilave edilerek kalan yapraklar bitene kadar her katına bir kepçe şekerli süt boşaltmak üzere üst üste yerleştirilir.
- Kalan şekerli süt en üstteki yaprağın üzerine dökülür ve istenilen şekilde süslenir.
- Birkaç saat dinlendirildikten sonra ikram edilir.
NOT: Krema kazırlamakla uğraşmak istemeyenler, uygun meyvelerle istedikleri çeşit hazır puding kullanarak hazırlık aşamasını daha pratik bir hale getirebilir ya da çilekli puding çilek ikilisini kullanarak renkli bir sunum elde edebilirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Tarif Hakkında Ne Düşünüyorsunuz??