25 Kasım 2010 Perşembe

Yüksük Çorbası

Bazı yörelerde yüksük çorbası, bazı yörelerde ise kulak çorbası olarak bilinen, çorbadan çok ana yemek doyuruculuğunda bir tarif var sırada..Aslında yapılışları yöreden yöreye farklılık gösteriyor.Mesela, bazıları yoğurtlu yapıyor bu çorbayı. Naneli yağla beraber,öyle de çok güzel oluyor. Dondurucusunda her daim mantı ve haşlanmış nohut bulunduranlar için hazırlaması oldukça kolay bir tarif.. ( Önceden hazırlanmış mantı kullanacaksanız 2 su bardağı dolusu mantı kullanıp hamur hazırlama kısmını atlayabilirsiniz.)




YÜKSÜK ÇORBASI :

Malzemeler
Hamuru için:
  •  2 su bardağı un
  •  1 yumurta
  • 1 çay bardağı su
İç Harcı İçin:
  • 250 gr kıyma
  •  1 soğan(ince doğranmış)
  •  Karabiber
Çorba İçin:
  •  5-6 su bardağı et suyu ya da su
  •  1 su bardağı nohut(haşlanmış)
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı margarin ya da tereyağı
  • 1 limonun suyu
  • Tuz,karabiber,nane
Hazırlanışı: 
  • Unu tuz ile beraber elekten eleyin.Ortasını açıp yumurta ve suyunu koyup sert bir hamur yapıp bezelere ayırın.Üstlerine nemli bir bez örtüp, yaklaşık 10 dakika dinlendirin.
  •  Kıyma, soğan ve karabiber ile iç harcınızı hazırlayın
  •  Bezeleri mantı hamuru inceliğinde açıp 1,5 cm büyüklüğünde kareler şeklinde kesin.
  • İç harcını hamurun ortasına yerleştirip,çapraz köşelerinden birleştirip bohça biçiminde mantılar elde edin.
  •  Akşamdan ıslatılmış nohutları, tencerede haşlayın. 
  • Nohutlar iyice yumuşayınca mantıları ilave edin ve mantılar yumuşayıncaya kadar pişirin.  (Bu aşamada mantıları pişireceğiniz suyu biraz az tutup, mantılar yumuşadıktan sonra bir su bardağı soğuk su ilave ederseniz, çorba bekledikçe mantıların hamur olmasını engellemiş olursunuz.)
  • Yağı  bir tavada eritin; içine salça ve nane ekleyerek biraz karıştırın.Bu karışımı kaynayan çorbaya ekleyin. 
  • Yüksük çorbasının üzerine limon suyunu gezdirin ve bu şekilde biraz daha kaynatın.
 Not:
Çorbanın üzerine dökülecek yağlı karışımı hazırlarken hazırlarken, içine dövülmüş kişniş çekirdeği veya reyhan ilave ederseniz ferahlatıcı bir tat elde edersiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tarif Hakkında Ne Düşünüyorsunuz??