31 Ocak 2012 Salı

Tavuklu Hünkar Beğendi

Yazdan hazırlanıp buzdolabına kaldırılan sebzeler çalışan ev hanımları için muhteşem birer kurtarıcı oluyor. Bu yüzden en severek yaptığım kış hazırlıklarından bir de közlenmiş patlıcan. Bazen salata, bazen börek içi bazen de ana yemek malzemesi olarak kullanabildiğim için mümkün olduğunca çok yapmaya çalışıyorum. Hünkar beğendi de bu kolaylık sayesinde iş çıkışında rahatlıkla hazırlayabildiğim bir tarif. Üstelik tam da sunum yemeği. Bence kırmızı etlisi de, kıymalısı da, tavuklusu da çok güzel oluyor. 

Tavuklu Hünkar Beğendi
Malzemeler:
  • 5 adet közlenmiş patlıcan
Tavuk sote için :
  • 1 kilo tavuk eti
  • 1 büyük soğan, 3-4 diş sarımsak
  • 2 büyük boy domates
  • 3-4 adet biber
Beşamel sos için :
  • 3 kaşık dolusu un
  • 1 kaşık tereyağ ve 1 kaşık sıvı yağ
  • 1/2 litre süt
 Yapılışı:
  • Patlıcanları ocak üzerinde veya fırında közleyin. 
  • Közlenmiş patlıcanları ince ince doğrayın hatta çatalla iyice ezin. Mümkün olduğunca pürüzsüz olmalı.
  • 3 kaşık dolusu unu yaklaşık 4-5 dakika.yağda rengi dönmeden kokusu çıkana kadar kavurun.  
  • Üstüne sütü yavaş yavaş ekleyerek pişirin. 
  • Muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Çok cıvık olduysa un, çok koyu olduysa süt ilave edip tekrar pişirebilirsiniz. 
  • Pişen Beşamel sosun içine patlıcanları ilave edin. 4-5 dakika da bu hali ile pişirdiğinizde beğendi hazır olacaktır.  (Önceden hazırladığınız beğendi soğuyup katılaşırsa tekrar ocağa alıp içine biraz süt katıp yumuşatabilirsiniz.)
  • Başka bir tencerede tavukları sularını salıp tekrar çekene kadar pişirin. 
  • Etlerin üstüne ince ince doğranmış soğan, sarımsak ve biber katıp kavurmaya devam edin. 
  • Soğanların ve biberlerin rengi dönünce kabukları soyulmuş ve minik küp küp doğranmış domatesleri katın.
  • Domatesler yumuşayıp suyunu çekinceye kadar pişirin  (Yaklşaşık 10 dakika)
  • Tabağa önce beğendiyi üstüne tavuk soteyi  koyup tabağın kenarlarına pul biber ve nane serpip servis yapıyoruz.

2 yorum:

  1. Canımcım ellerine sağlık.Bu yemeği çok seviyorum ama yapabilir miyim hiç bilmiyorum. Denemeye cesaret edemedim hiç. Çok güzel görünüyor ama bu,sevgiler :)

    YanıtlaSil
  2. korkacak bir tarif değil aslında, hele de buzlukta közlenmiş patlıcan varsa.. yoksa da ilk deneme için hazır konserve önerebilirim, hem korkunu atmış olursun...

    YanıtlaSil

Tarif Hakkında Ne Düşünüyorsunuz??