18 Kasım 2009 Çarşamba

Hünkar Beğendi

Kursta 4. hafta menüsünden bir ana yemek.. Fotoğraf bir bütünün içinden kesildiği için yeterince iyi değil ve yemek yaklaşık 30 kişiye servis edilmeyi beklediğinden tek kişilik bir süsleme yapıp fotoğrafını çekmek mümkün olmadı.  Ama bundan sonraki fotoğrafların daha iyi olmasına dikkat edeceğimiz kesin..

Şu yemeği beğenen "Hünkar" kimse, ağzının tadını biliyormuş yahu... Acelem olmasa bir porsiyona daha talip olabilirdim..




HÜNKÂR BEĞENDİ

Malzemeler:
  • 2 adet soğan
  • ½ kg kuşbaşı et 
  • 2 adet domates 
  • 3-4 diş sarımsak 
  • 4-5 adet sivribiber 
  • 2 çorba kaşığı tereyağ
  • Tuz, karabiber

Beğendisi için:

  • 4 adet patlıcan 
  • 4 çorba kaşığı un 
  • ½ cay bardağı sıvıyağ 
  • 1 su bardağı süt 
  • 100 gr kaşar peyniri 
  • Tuz
 Hazırlanışı:

  • Tavada tereyağı eritilip, etler eklenir. Etler suyunu bırakıp çekene dek pişirilir.
• Küp doğranmış soğanlar ve sarımsaklar eklenip 3-4 dakika daha kavrulur.
• Domatesleri ve küçük doğranmış sivribiberler ilave edilip, pişirmeye devam edilir.
• Etlerin üzerini 2 parmak geçecek kadar su, tuz ve karabiber eklenip ağır ateşte etler iyice yumuşayana dek pişirilir.

 Beğendinin Hazırlanışı:

 • Beğendiyi hazırlamak için patlıcanlar çatalla 4-5 yerinden delinerek ocak üzerinde közlenir. (Fırında yapılanda köz kokusu olmadığı için lezzeti eksik kalıyor, bunun için ocağın biraz kirlenmesini göze almak gerek.)
• Közlenen patlıcanların kabukları soyulup ince bir şekilde kıyılır.
• Ayrı bir tavada, orta ateşte sıvıyağ kızdırılır ve un eklenir, topaklanmaması için hızlıca karıştırarak, 2 dakika kadar kavrulur. (Bu aşamada çırpma teli ya da silikon spatula kullanmanız işinizi kolaylaştıracaktır.)
• Kavrulan una süt eklenir ve yine sürekli karıştırarak pişirilir. Kaynamaya başladığında patlıcanları eklenir.
• Patlıcanlar da iyice karıştıktan sonra kaşar peynirini ve tuzu ekleyip bir iki kez karıştırılır ve beğendi ocaktan alınır.
• Beğendi servis tabağına alınıp ortası açılarak eti koyulur ve servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tarif Hakkında Ne Düşünüyorsunuz??