30 Aralık 2009 Çarşamba

Kıymalı Karnabahar Graten

Karnabahar herkesin sevdiği bir sebze değil nedense.. Çoğunluk gibi ben de üniversite yıllarına kadar ağzıma bile sürmezdim pişerken çıkan kokudan dolayı. Fakat önyargıları aşınca kış sebzeleri içerisinde en sevdiklerimden biri oldu ve değişik şekillerde pişirmek için tarifler aramaya başladım. Kursta pişirdiğimiz "Graten" şekli de, bu sebzeyi sevmeyenlere bile yedirmeyi kolaylaştıracak lezzette...


KIYMALI KARNABAHAR GRATEN


 Malzemeler:
  • 1 adet orta boy karnabahar
  • 1 adet havuç (isteğe bağlı, biz kursta havuç kullanmadık)
  • 200 gr orta yağlı kıyma
  • 1 adet iri kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz ,Karabiber
Beşamel sos için:

  •  2,5 su bardağı süt 
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağı

 Üzeri için:

  •  100 gr. kaşar peyniri rendesi

 Beşamel sosun hazırlanışı: 
  • Tencereye sıvıyağı ve unu alıp un kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Unun renginin kahverengiye dönmesine izin vermeyin.
  • İçine soğuk sütü ekleyip hızlıca karıştırın, kaynamaya başlayınca birkaç dakika daha karıştırarak pişirin.
Yapılışı:
  • Karnabaharı çiçeklerine ayırıp, kaynayan suyun içine atıp birkaç dakika haşlayın. ( Haşlama suyuna biraz süt ilave ederseniz hem oluşan kötü kokuyu azaltmış hem de karnabaharların daha beyaz olmasını sağlamış olursunuz.) 
  • Diğer tarafta soğanı (ve kullanmak istiyorsanız havucu) yemeklik doğrayıp az yağda kavurun. Üzerine kıyma ve salçayı ekleyip kavurmaya devam edin. 
  • Haşlayıp iyice süzdürdüğünüz karnabaharları orta boy bir fırın kabına yerleştirin. 
  • Üzerine hazırladığınız kıymalı harcı düzgünce yayın. 
  • Hazırladığınız beşamel sosu karnabaharın üzerine boşluk kalmayacak şekilde yayın.  
  • 200 derecelik fırında üzeri hafifçe kızarıncaya kadar pişirin. 
  • Fırından çıkarmadan üzerine kaşar peynirini serpin. 
  • Kaşar peyniri eriyip kızardığında fırından alın. Sıcak servis yapın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tarif Hakkında Ne Düşünüyorsunuz??