20 Temmuz 2010 Salı

İmam Bayıldı

Yaz sofralarının lezzetli zeytinyağlısına sıra geldi artık.. Patlıcanın tam mevsimi olmasına rağmen, yağda kızartma durumu yüzünden karnıyarık ve imam bayıldı sık sık yapılan yemeklerden değil galiba. Kızartmanın ağırlığından kurtulmanın yolu ise turbosuz fırında kızartma..(Fanlı fırınlar sebzeleri kurutuyor) Bu yöntemle ne ortalığa yağ sıçrıyor, ne yağ kokuyor. Üstelik patlıcanlar fırında kızarırken iç malzemesini hazırlayınca hazırlık ve pişirme aşaması da çabucak geçip pratik bir yaz yemeğine dönüşüyor.. Sonuç olarak işte kolay İmam Bayıldı...



İmam Bayıldı:
Malzemeler:
  • 8 adet patlıcan (küçük ve çekirdeksiz olanlarından)
  • 1 adet en büyük boy kuru soğan
  • 2 adet taze sivri biber
  • 4 adet orta boy, olgun ve kıpkırmızı domates
  • 3 diş sarımsak
  • 1 avuç maydanoz
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • 3 adet kesme şeker
Yapılışı:
  • Fırını 200 derecede ısıtın.
  • Patlıcanların kabuklarını sebze soyacağıyla alacalı olarak soyun.
  • Patlıcanların acısının gitmesi için onları tuzlu su dolu bir kabın içinde 15 dakika bekletin. Bu süre sonunda yıkayın, hafifçe sıkıp suyunu süzdürün ve kâğıt havluyla kurulayın. Bıçakla birkaç kere delin.
  • Patlıcanları bir fırın kabına tek sıra halinde dizin. Üzerlerine bolca sıvı yağı fırça ile sürün. Fırına yerleştirin ve yumuşayana kadar fırında kızartın. Bıçak saplayarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer bıçak kolayca giriyorsa yumuşamış demektir.
  • Bu arada soğanları piyazlık doğrayın ve 3 yemek kaşığı zeytinyağıyla beraber şeffaflaşana kadar pişirin. 
  • Çekirdekleri çıkarılmış ve ince halkalar halinde doğranmış biberleri ekleyin. Biraz kavurun.
  • Domatesin kabuklarını soyun ve küçük küpler şeklinde doğrayın. 
  • Sarımsakları ve domatesleri; soğanlı, biberli karışıma ekleyin. 
  • Hepsini 5 dakika kadar orta ateşte pişirin.
  • Tuzu ve şekeri serpiştirin.
  • Ardından doğranmış nane ve maydanozu ekleyin.
  • Biraz alt üst yapın ve ocağın altını kapatın.
  • Patlıcanları ortalarından, çok derin olmayacak şekilde, bir bıçak yardımıyla kesin. Tatlı kaşığıyla hafifçe bastırarak ve iteleyerek bir yuva yapın.
  • İçine domatesli iç malzemelerini koyun. Üzerine zeytinyağı gezdirin ve 1 kahve fincanı kadar sıcak su ekleyin.
  • Tekrar fırına koyun ve 45 dakika kadar pişirin. (Fırın yerine teflon tavada, kapağı kapalı olarak da pişirebilirsiniz)
  • Ilıyınca servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tarif Hakkında Ne Düşünüyorsunuz??