KURU PATLICAN DOLMASI
Malzemeler
- 1 dizi kuru patlıcan için(25-30 adet)
- 300 gr. orta yağlı kıyma (bulabiliyorsanız satır kıyması çok daha lezzetli olacaktır)
- 2 büyük kuru soğan
- 3-4 diş ezilmiş sarımsak
- 1 su bardağı pirinç
- 2 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
- 1 tepeleme yemek kaşığı biber salçası
- ½ çay bardağı nar ekşisi
- 1 Çay kaşığı karabiber
- 1 Tatlı kaşığı tuz
- 1/2 Çay kaşığı kimyon
- 1 Tatlı kaşığı sumak
- 1yemek kaşığı kuru nane
- 1 yemek kaşığı pul biber
- Yarım demet maydanoz
- 50 gr tereyağı
- 2 yemek kaşığı salça (domates-biber karışık)
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 3 su bardağı sıcak su
- Kuru patlıcanların ipini çıkarıp, kaynar su eklediğiniz tencerede 15-20 dakika kadar kaynatın.(Patlıcanlar ne çok sert, ne çok yumuşak olmalı)
- Haşlanan kuru patlıcanları soğuk sudan geçirip, suyunun süzülmesi için bir kenara alın.
- Bu sırada içini hazırlamak üzere listede verilen tüm malzemeleri iyice yoğurun.
- Patlıcanların içini doldurun.( Burada dikkat edilecek nokta, patlıcanların tepelerinden 1 parmak aşağıya kadar, çok sıkı olmayan bir şekilde doldurulması gerektiği.)
- Doldurduğunuz dolmaların ağızlarını parmağınızla (poğaça kapatır gibi) hafifçe sıkın.
- Doldurduğunuz ilk patlıcanı pilav tenceresi gibi yayvan bir tencereye yatay şekilde yerleştirin.
- Ondan sonrakileri ağız kısmını bir önceki patlıcana yaslayarak hafif üst üste gelecek şekilde dizin. Bu şekilde pişerken içleri dışarı taşmayacaktır.
- Dizdiğiniz dolmaların üzerine hazırladığınız yağlı, salçalı sosu gezdirip, dolmaların üzerine dolma taşı ya da geniş bir servis tabağı kapatarak, suyunu çekene kadar pişmeye bırakın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Tarif Hakkında Ne Düşünüyorsunuz??