13 Ocak 2010 Çarşamba

Kuru Patlıcan Dolması

Kış gelince insan "ne pişirsem" sıkıntısını daha çok yaşıyor galiba. Ama bu noktada yazdan hazırladıklarımız cankurtaran görevi yapıyor. Yanında salata ve ayranla ana yemek kabul edilebilecek bir yemek olan "Kuru Patlıcan Dolması" da bu cankurtaran lezzetlerden biri. Yapımı kolay ama pişmesi sabır isteyen kuru dolma sofrada aldığı iltifatlarla da şımartıyor pişiren kişiyi..


 


KURU PATLICAN DOLMASI
Malzemeler
  • 1 dizi kuru patlıcan için(25-30 adet)
İç harcı için:
  • 300 gr. orta yağlı kıyma (bulabiliyorsanız satır kıyması çok daha lezzetli olacaktır)
  • 2 büyük kuru soğan
  • 3-4 diş ezilmiş sarımsak
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tepeleme yemek kaşığı biber salçası
  • ½ çay bardağı nar ekşisi
  • 1 Çay kaşığı karabiber
  • 1 Tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 Çay kaşığı kimyon
  • 1 Tatlı kaşığı sumak
  • 1yemek kaşığı kuru nane
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • Yarım demet maydanoz
  • 50 gr tereyağı
Dolmanın sosu için:
  • 2 yemek kaşığı salça (domates-biber karışık)
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
  • Kuru patlıcanların ipini çıkarıp, kaynar su eklediğiniz tencerede 15-20 dakika kadar kaynatın.(Patlıcanlar ne çok sert, ne çok yumuşak olmalı)
  • Haşlanan kuru patlıcanları soğuk sudan geçirip, suyunun süzülmesi için bir kenara alın.
  • Bu sırada içini hazırlamak üzere listede verilen tüm malzemeleri iyice yoğurun.
  • Patlıcanların içini doldurun.( Burada dikkat edilecek nokta, patlıcanların tepelerinden 1 parmak aşağıya kadar, çok sıkı olmayan bir şekilde doldurulması gerektiği.)
  • Doldurduğunuz dolmaların ağızlarını parmağınızla (poğaça kapatır gibi) hafifçe sıkın.
  • Doldurduğunuz ilk patlıcanı pilav tenceresi gibi yayvan bir tencereye yatay şekilde yerleştirin.
  • Ondan sonrakileri ağız kısmını bir önceki patlıcana yaslayarak hafif üst üste gelecek şekilde dizin. Bu şekilde pişerken içleri dışarı taşmayacaktır.
  • Dizdiğiniz dolmaların üzerine hazırladığınız yağlı, salçalı sosu gezdirip, dolmaların üzerine dolma taşı ya da geniş bir servis tabağı kapatarak, suyunu çekene kadar pişmeye bırakın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tarif Hakkında Ne Düşünüyorsunuz??