19 Ocak 2010 Salı

Profiterol

Profiterol sanırım kimsenin hayır demediği bir lezzet... Ama kıvamını tutturma noktasında sıkıntı yaşanabildiği için bu lezzet toplarını pek çok kişi evde denemeye cesaret edemiyor. Aslında yapması kolay ama mutlaka püf noktalarına uyulması gerekiyor ve sabırlı davranıp bu noktalara dikkat edildiğinde hazırları aratmayan tatlılar hazırlamak mümkün.. Benim ilk denediğim başarılı tarif sevgili arkadaşım Emine’ye ait, ama kursta öğrendiğimiz tarifteki krema ve çikolata sosu pastanelerdekine daha yakın olduğu için burada onları paylaşacağım..


 


 PROFİTEROL

 Malzemeler:

 Hamuru için;
  • 1,5 Su Bardağı Su
  • 125 Gr. Margarin
  • 1,5 Su Bardağı Un
  • 5 Adet (Orta Boy) Yumurta
  • 1 fiske Tuz
  • 1 tane küp şeker

 İç Kreması için; 
  • 4 Su Bardağı Süt 
  • 1 su Bardağı Toz Şeker  
  • 1/2 Çay Bardağı Un 
  • 1/2 Çay Bardağı Nişasta
  • 1 Paket Vanilya
  • 75 gr margarin
  • 1 paket krem şanti

Çikolata sosu için;

  • 2 Su Bardağı süt
  • 1 Su Bardağı su
  • 2 silme yemek kaşığı un
  • 2 silme yemek kaşığı nişasta
  • 1 Su Bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 80 gr bitter çikolata
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
Profiterol Hamurunun Yapılışı;

  • Küçük bir tencereye suyu koyun ve kaynatın.
  • Su kaynayınca margarini ekleyin ve eritin.
  • Margarin eriyince un, tuz ve şekeri ekleyin ve çırpma teli hızlıca karıştırın. Hamur kıvamına gelen karışımı 8 dk. Karıştırarak pişirin.
  • Hamur soğuyana kadar bekleyip yumurtaları TEKER TEKER yedirerek ekleyin. Her bir yumurtayı ekledikten sonra el mikseri ile iyice çırpın veya iyice yoğurun.
  • Yumurta karışıma iyice karıştığında diğer yumurtayı ekleyerek işlemi tekrarlayın.
  • Karışım yoğun bir krema kıvamına geldiğinde hazır demektir. (yumurtalarınız büyükse 4 yumurta da yeterli olabilir)
  • Tepsinize yağlı kağıt yerleştirin.
  • Karışımdan bir çay kaşığı alarak, ikinci çay kaşığı ile itmek suretiyle, kabarma payı olması gerektiği için, 2cm. aralıklarla dizin. (ya da krema pompasının düz olan ucu ile tatlı kaşığı büyüklüğünde aralıklı olarak sıkın)
  • Önceden 190 dereceye ısıtılmış fırına koyun. Ve üstleri hafifçe kızarana kadar pişirin.
  • Piştikten sonra fırının kapağını açmadan içinde 10-15 dk. daha bekletin.
  • Soğuyunca hazırladığınız kremayı sıkma tüpüne doldurun ve orta kalınlıkta bir uç takın.
  • Hamur topunun yanından veya altından, tüpün ucunu batırın ve içine kremayı sıkın.
  • Pişirdiğiniz çikolata sosu ılınınca hamurların üzerine gezdirin.
İç Kremanın Yapılışı;
  • Vanilya, tereyağı ve krem şanti haricindeki malzemeleri karıştırın ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin.
  • Krema soğuduktan sonra vanilya ve tereyağını ilave edip iyice karıştırın.
  • Daha sonra toz halindeki krem şantiyi ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar mikser ile çırpın.
Çikolata sosunun yapılışı:

  • Un, nişasta, şeker, kakao, süt ve su bir tencerede kaynayana kadar pişirilir.
  • Ocaktan alındıktan sonra içine vanilya, bitter çikolata ve sıvıyağ eklenir. Kaymak tutmaması için karıştırılarak soğutulur. (Kıvamı çok yoğun olursa su ekleyerek açabilirsiniz.)

NOT 1 : Profiterol hamurlarını fırına verdikten sonra hiç bir aşamada (pişerken ve fırının içinde soğurken) fırının KAPAĞINI AÇMAYIN. En önemli kural budur.
NOT 2 : Bir diğer önemli kural yumurtaların mutlaka teker teker eklenmesi ve her eklenen yumurtanın karışıma çok iyi yedirilmesidir.

NOT 3: Bu ölçüler ile iki büyük tepsi profiterol hamuru elde ediliyor. Tepsilerin ayrı ayrı pişirilmesi de başka bir püf noktası. İlk tepsinin tüm pişirme ve soğutma işlemi tamamlandıktan sonra, fırını tekrar ısıtıp aynı işlemleri ikinci tepsi için de yapmalısınız.

 

 


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tarif Hakkında Ne Düşünüyorsunuz??