KARIŞIK SOKAK SİMİDİ
(Bu ölçülerden 8 adet simit çıkıyor. Daha fazla simite ihtiyacınız varsa miktarları ona göre ayarlayabilirsiniz.)
Hamuru için:
- 1,5 çay bardağı ılık su (200 ml)
- 1 paket yaş maya (toz maya kullanacaksanız,1,5 çorba kaşığı kuru toz maya)
- 1 çay bardağı oda sıcaklığında süt (150 ml)
- Aldığı kadar un (unun kalitesine göre değişmekle birlikte biz 3 su bardağı un (375 gr.) kullandık)
- 1-2 tutam tuz
- 1 çorba kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı mahlep
- İsteğe göre; dilimlenmiş zeytin, kaşar peyniri rendesi, küp şeklinde doğranmış sucuk vs.
- Bir çay bardağı su + 1,5 çorba kaşığı pekmez
- Bol miktarda susam
Yapılışı
- Öncelikle 1,5 çay bardağı ılık suda mayayı eritin ve 1 çorba kaşığı şeker ekleyip karıştırın, kabarması için yaklaşık 15-20 dakika bekleyin.
- Unu hamur yoğuracağınız kaba eleyin, tuz ve mahlebi ekleyip karıştırın. Karışımın ortasını havuz gibi açın.
- Mayalı suyu ve sütü ilave edip yoğurmaya başlayın. Hamur elinize yapışan bir kıvamda olacak, bir miktar daha una ihtiyacınız olabilir fakat hamur tamamen elinize yapışmayan bir kıvama gelmeyecektir.
- Yumuşak ve hafif elinize yapışan ama elinizde kalıntı bırakmayan bir hamur elde edince yoğurmayı bırakın ve üzerini örtüp 30 dk. mayalanması için bekletin.
- Bir kapta 1 çay bardağı su ve 1,5 çorba kaşığı pekmezi karıştırın, susamları da geniş ve düz bir tabağa alın.
- Fırınınızı 175 dereceye ayarlayın.
- Hamurun mayalanma süresi bitince hamuru tezgaha alıp çok az un ilavesiyle hafifçe yoğurun ve yapışkanlığını alın.
- Hamuru 8 eşit parçaya ayırıp her birini top haline getirin.
- Her bir parçayı tezgah üzerinde elinizle açıp, istediğiniz iç malzemeyi yerleştirin.
- İnce uzun bir dikdörtgen elde edecek sekilde kenarlarını sıkıca kapatın.
- Hamuru önce pekmezli suya her tarafı ıslanacak şekilde batırın ve daha sonra susam dolu tabağa yerleştirin.
- Simiti şeklini bozmamaya dikkat ederek susam dolu tabakta her tarafı iyice susama bulanana kadar çevirin ve yağlanmış tepsiye alın. Her top için aynı işlemleri tekrarlayın.
- Simitleri önceden ısıttığınız 175 derecedeki fırında susamlar altın sarısı renk alana ve hamur kızarana kadar pişirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Tarif Hakkında Ne Düşünüyorsunuz??