30 Mart 2010 Salı

Kifle

Kifle adını ilk duyduğumda garip geldi, sonra internetten biraz araştırma yapınca pastanelerden satın aldığımız “kruvasan”a Bulgaristan göçmenlerinin verdiği isim olduğunu öğrendim. Bildiğimiz “açma”nın içli ve değişik biçimli olanı yani.. Özellikle kahvaltı sofralarına çok yakışacağını düşündüğüm bu hamur işinin, yapım aşamalarının detaylı fotoğrafları tarifin altında…

KİFLE

Malzemeler:
  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su (her ikisi de ılık olacak)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 2 yumurta ( sarıları üzeri için kullanılacak)
  • 1 paket yaş maya
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı tuz (silme)
  • 4 yemek kaşığı sirke
  • 1 paket margarin ya da tereyağı (250 gr)
  • Aldığı kadar un

İçi için:
  • Peynir veya kavrulmuş kıyma
Üzeri için:
  • İsteğe göre çörekotu, susam, haşhaş tohumu

Hazırlanışı:
  • Maya,ılık su ve süt içinde eritip şeker ilave edilir.
  • Bu karışım kabarana kadar(yaklaşık 10 dakika) mayalandırılır.
  • Margarin hariç tüm malzemeler eklenip yoğrulur.
  • Hamur 3 parçaya ayrılır.
  • Her parçadan cevizden biraz büyük 10 yumak yapılır.
  • Yumaklar minik minik açılıp, aralarına nohut büyüklüğünde parçalanmış margarinler eşit olarak dağıtılıp üst üste konulur.(en üst parçaya yağ sürülmez)
  • Sonra merdane ile üst üste yerleştirilen hamurlar açılıp büyük bir yufka elde edilir.
  • Açılan hamur üçgen olarak 16 eşit parçaya bölünür.
  • İçersine Hazırlanan iç peynir koyulup sigara böreği gibi sarılıp kenarlarından kıvrılarak ay şekli verilir.
  • Ayrılmış olan yumurta sarısı üzerlerine sürülüp, susam serpiştirilip 175 c de kızarana kadar pişirilir.


  

4 yorum:

  1. selam hamuru yoğurunca mayalanması için beklemiyecek miyiz.ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. mayayı ılık sıvılarla karıştırıp bir süre beklediğimizde maya kabarıyor, ondan sonra hamuru yoğuruyoruz. ve hemen açma işlemine geçiyoruz, biz şekil verirken diğerleri tepsi mayası olmuş oluyor..

    YanıtlaSil
  3. böyle kat kat olan hamur işlertine bayılıyorum .. tarifi aldım fırsat bulunca denemek istiyorum. ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

Tarif Hakkında Ne Düşünüyorsunuz??